01. Jeppe Aakjær – Liv og Sang fra Aakjær til Jenle

Jeppe Aakjær er i dag mest kendt for sine smukke og poetiske sange om folk og fædreland, naturen og kærligheden. Men med til billedet hører hans glødende engagement som debattør, agitator og samfundsrevser. Jeppe Aakjær var en oprører, der sågar måtte i fængsel for sine holdninger.  

Han forbandede krig, diktatur, undertrykkelse, social fornedrelse og religiøs formørkelse. 

Han kæmpede for naturbeskyttelse, fred, demokrati, politisk og åndelig frigørelse og social retfærdighed. 

Aakjær var en stærk stemme i sin samtid og en kilde til inspiration for sin eftertid. Hans tekster og temaer reflekterer de selvsamme modsætninger og menneskelige grundvilkår som vi – alle historiske forskelle til trods – kæmper med i dag. Derfor er han stadig brændende aktuel…

Aakjærs livshistorie er en inspirerende fortælling om en mønsterbryder, der med ukuelig fremtidstro og optimisme kastede sin livskraft og begavelse ind i kampen for et bedre og mere retfærdigt samfund for de mange.

I foredraget tages publikum ved hånden. Sammen går vi ad Jeppes livsvej fra barndoms- landet i Aakjær til Jenle. Undervejs gøres ophold på steder, der har betydning for forfatterskabet: Hjemmet, skolen, kirken, heden, højen, arresten, kasernen, København og Jenle – alt sammen smukt visualiseret på et 2 x 3 m stort bagtæppe malet af billedkunstneren Ole Finn.

Gennem sang og fortælling lægges nye brikker til forståelsen af digteren og mennesket Jeppe Aakjær, hans betydning i samtiden og det vi kan lære af Aakjær i dag.

VEND TILBAGE TIL OVERSIGTEN